Cookies! We gebruiken Google Analytics om onze website te analyseren
Zien & doen

Onze collectie

Een nieuw type museum in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Een museum dat de Tachtigjarige Oorlog in Nederland en daarbuiten. verteld vanuit drie perspectieven. Het Hollandse perspectief, het Regionale perspectief (dus Nederland buiten de zogenaamde Tuin van Holland) en het Spaanse/Europese perspectief. Dit doen we omdat we zien dat een oorlog altijd gevoerd wordt vanuit verschillende overtuigingen. Welke overtuiging is 'waar'? We willen de bezoeker op zoek laten gaan, in de rol van onderzoeksjournalist, naar de verschillende verhalen achter de Tachtigjarige Oorlog en op die manier hun eigen 'waarheid' laten vormen.

ONZE collectie

Topstukken

Kom je onze topstukken bekijken in ons 17e eeuwse museum?

Onze collectie

Publiekseducatie en - participatie

De bezoeker kiest zijn of haar eigen weg in het aanbod. Door middel van tekstborden, audiofragmenten, games en andere interactieve onderdelen, komen de verhalen van de Tachtigjarige oorlog tot leven. Educatie en amusement gaan hierbij hand in hand en worden middels een toegankelijke en duidelijk herkenbare stijl aan de bezoeker getoond. Met nieuwe presentatievormen worden bezoekers uitgenodigd om niet alleen informatie tot zich te nemen, maar om ook zelf als ‘onderzoeksjournalist’ op zoek te gaan naar hetgeen zich daadwerkelijk heeft afgespeeld.

Deze actieve participatievorm komt ook terug in de belevingsplekken in het museum waarin bijvoorbeeld ‘Het beleg van Grol’ in een game wordt nagespeeld. Hierdoor leer je strategisch te denken en te ervaren wat de gevolgen zijn van jouw beslissingen.
Op diverse momenten worden bezoekers geprikkeld om hun ervaringen met elkaar te delen, om zo tot een pluriform beeld van de Tachtigjarige Oorlog in Nederland en Gelre te komen. De verhalen reiken tot ver buiten het museum. Museumbezoekers kunnen erop uit trekken door historische ‘hotspots’ in de omgeving te bezoeken. Ook kunnen er op de route andere bezienswaardigheden en evenementen worden bezocht, zoals ‘Erve Kots’, het voormalige verblijf van prins Frederik Hendrik, waar zich nu o.a. een bierbrouwerij bevindt.

Een interactieve reis

Meer informatie over het museum

Toegankelijkheid
Heb je een beperking en wil je het NMTO bezoeken? Op deze pagina lees je alles over de toegankelijkheid.
Toegankelijkheid
Tickets & toegangsprijzen
Bezoekers kunnen hun tickets voor het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog eenvoudig kopen bij de kassa van het museum.
Tickets & toegangsprijzen
Adres & openingstijden
Plan uw bezoek en ontdek alles wat u moet weten over onze locatie, openingstijden, parkeermogelijkheden en bereikbaarheid met het OV.
Adres & openingstijden
Veelgestelde vragen
01
01
Wanneer gaat het museum open?
De planning is dat het museum opengaat in april 2025. We zijn vanaf dan van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur open en op zondagmiddag van 13 tot 17 uur. Houd de site in de gaten voor de exacte openingsdatum.
02
02
Waar kan ik terecht voor tickets en het parkeren van mijn auto?
U kunt uw ticktes online kopen via deze site en aan de kassa van het museum. De entree van het museum is in het voormalige stadhuis tegenover de Oude Calixtuskerk. Volg de bewegwijzering.
U kunt uw auto parkeren parkeerplaats de Wheme naats het museum. Hier zijn ook 4 laadpunten voor electrische auto's.  
03
03
Is het museum toegankelijk voor mensen met een beperking?
Het museum beschikt over een lift voor mensen met een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn. In het museum zijn verschillende plekken waar u even kunt zitten. Er is een toilet voor minder validen.
Voor mensen met een gehoorbeperking zijn alle audioteksten uitgeschreven in een boekje. Vraag hierom bij de kassa. Voor mensen met een visuele beperking hebben we nog geen extra faciliteiten. Hier wordt in de toekomst aan gewerkt.
04
04
Mag ik mijn huisdier meenemen?
Huisdieren zijn niet toegestaan in het museum. Met uitzondering van geleidehonden.
05
05
Is er een museumcafé?
Het museum beschikt zelf (nog) niet over een horecagelegenheid. Als u het museum uitloopt ziet u rechts het horecaplein van Groenlo, waar meerdere cafés en restaurants gevestigd zijn.