Doelstellingen en beleid

Ons hoofddoel is het oprichten van een nieuw museum over De Tachtigjarige Oorlog en in het bijzonder de Slag om Grolle in 1627. Dit nieuwe museum krijgt de naam: Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog hét andere verhaal.

Hoog koor
371f91ddf793fc022fce08666d236dc2

Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog moet een bijzondere publiekstrekker worden die het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog vertelt en de rol die Groenlo en de wijde omgeving daarin speelden. Het museum zal daarbij de spin in het web zijn voor andere historische hotspots in en rondom Groenlo.

9ac02a3473bbb19028dbd230e9a97fdf

Bovendien moet het een museum van en door bewoners worden. Dat draagvlak is er reeds: onze stichting wordt gesteund door tientallen vrijwilligers. Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog moet daarom ook een ontmoetingsplek worden voor alle inwoners van Groenlo; een ‘warme huiskamer’. Daar worden de verhalen levend gehouden en ontstaan er nieuwe verhalen, bijvoorbeeld naar aanleiding van nieuw opgegraven vondsten. Het museum als instituut is niet meer per definitie gezaghebbend, maar brengt objecten, verhalen en mensen samen vanuit een leidend motief. Wij denken dat het museum van de toekomst de plek is ‘waar je ziet hoe je kijkt’. Dat kijken verandert steeds. Iedereen kan zijn/haar kijk op die geschiedenis toevoegen. De collectie van historische objecten is de basis, maar het museum is van iedereen.

53e94d7655d7b144a51c09e95b8da2db

Concreet stellen wij ons de volgende doelen:

  • Het realiseren van een museum over de Tachtigjarige Oorlog in Groenlo en de Achterhoek binnen 3 jaar dat inclusief en laagdrempelig is;
  • Het versterken van het museale aanbod in de Achterhoek met een publiekstrekker van 30.000+ betalende bezoekers per jaar;
  • Het bieden van een gevarieerd activiteitenprogramma in de Oude Calixtus op het gebied van geschiedenis, cultuur en maatschappij, door wisselende tentoonstellingen rondom diverse actuele thema’s.
Copyright © 2023 - 2024 Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog
🚀 by Perry